بلوکهای سبک سیمانی به انگلیسی lightweight concrete block، به طورعمده از پوکههای خرد و درجهبندی آتشفشانی ( مانند پرلیت Pearlite) در اختلاط با بتن به دست میآیند.
به طور عمده برای ساخت بلوکهای سبک سیانی از موادی که خاصیت چگالی آن کم باشد (مانند سنگدانههای درشت مانند خاک رس، شیل Shaleو ... ) استفاده میشود.
توجه داشته باشید که با بلوک سبک سیمانی میتوان مقاومت فشاری بالا تر از 7000 تا 10 هزار psi به دست آورد، اما این تراکم ممکن مخلوط را به خطر بیندازد، زیرا نیاز به افزودن پوزولان بیشتر و مواد افزودنی کاهشدهنده آب در بتن دارد.
مقدار سنگ متخلخل در ساخت بلوکهای سیمانی باتوجه به نوع پروژه متفاوت است. همچنین وزن بلوکهای سبک سیمانی با توجه به شرایط و محل قرارگیری نیز فرق دارد. به عنوان مثال اگر قصد دارید در محیطی که تحت هیچ شرایط آب و هوایی نیست، بلوک قرار گیرد، میتوانید سبک بودن آن را به حداکثر برسانید، برای استفاده از آن در فضای باز به طور معمول یک مخلوط با وزن متوسط مفید است.
اولین استفاده رسمی از بلوکهای سبک سیمانی در سال 1917 به ثبت رسیده است، زمانی که شرکت ناوگان کشتیرانی آمریکایی برای مقاومت، عملکرد بالا و استحکام کشتیها از آن استفاده میکردند. پس از آن زمان این محصول بتنی تبدیل به رایجترین مصالح ساختمانی برای ساخت دیوارها با تحمل بار، پلها، سیستمهای فاضلاب شهری و ... شد.
روش تهیه بلوکهای سبک سیمانی
برای تولید مخلوط ساخت بلوک سبک سیمانی، ابتدا آب در میکسر میریزنند، اگر قصد تولید بلوکهای رنگی داشته باشند، در همان مرحله اول افزودنیهای رنگساز اضافه میشوند.
سپس مخلوط تهیه شده با آب و مواد رنگی را با سیمان ترکیب میکنند. به خاطر داشته باشید که مخلوط کردن سیمان با مواد رنگی و آب، نباید به یکباره انجام گیرد، زیرا قوام مخلوط از بین مخلوط کاهش خواهد یافت. پس از مخلوط کردن کامل سیمان با آب و مواد رنگی نوبت به اضافه کردن شن و ماسه میرسد. به طورعمده میزان ماسه مصرفی کمتر از شن است. قیمت سیمان پاکتی 50 کیلویی امروز همچنین متناسب با نوع پروژه مصرفی ممکن است و برای به دست آوردن بلوکهای محکم، مقاوم و طول عمر بالا، شن دو برابر ماسه در مخلوط ریخته شود. پس از ترکیب شن و ماسه با بقیه مواد، پرلیت، مادهای دیگری که نوعی سنگدانه سبک است، به آرامی و کمکم به مخلوط اضافه میشود. حالا مخلوط آماده شده باید قالبریزی شود. قالبها براساس اندازه و اشکال مختلف و با توجه به پروژه انتخاب میگردند.
انواع بلوکهای سبک سیمانی
در ساخت بلوکهای سبک سیمانی، ماده سیمان، آب، شن و ماسه یکسان بوده و در موارد مصرفی، سایز، استاندارد، شکل، قالبریزی و محصول نهایی باهم تفاوتهایی دارند که باعث میشوند به چندین نوع تقسیم شوند. انواع بلوکهای سبک سیمانی عبارتند از:
- بلوک بتن گازی سبک Autoclaved Aerated Concrete (اتوکلا شده)

- بلوک بتن گازی سبکNon-Autoclave Aerated Concrete (غیر اتوکلاوشده)
- بلوک CLC
- بلوک لیکا
- بلوک پوکه معدنی
- بلوک سرباره ذوب آهن